donderdag 22 mei 2014

De idiotie van windenergie

Overal valt het te lezen: het windpark Gemini, in aanbouw boven Schiermonnikoog, zal met 600 MW voor een besparing op de CO2-uitstoot zorgen van 1,25 miljoen ton per jaar.

Dat klinkt geweldig. Als het waar is. 

Wist u trouwens dat een Boeing 747 die een retourtje Amsterdam-Beijing vliegt, een CO2-uitstoot produceert van 476.246 kilo? (15.666 kilometer x 30,4 kilo CO2). Met andere woorden, de jaarlijkse beweerde milieubesparing van windpark Gemini staat gelijk aan de bewezen CO2-uitstoot van 2.625 retourvluchten van een Boeing 747 naar Beijing.

Andersom, van China naar Europa en terug, vinden er (omgerekend) dit jaar 17.400 van zulke Boeing-vluchten plaats. Voor 7 miljoen Chinese toeristen. En dat zijn dan alleen nog maar Chinése toeristen.

De totale kosten van Gemini worden geraamd op 2,8 miljard euro.

Even terzijde: wethouder Isabella Diks van Duurzame Ontwikkeling vloog eind april met zes andere delegatieleden ten behoeve van de gemeente Leeuwarden naar China. Omdat een Leeuwarder architect een stuk of wat milieuvriendelijke vakantiehuisjes had mogen neerzetten in een Wellness Park. Ze heeft zodoende met haar delegatie 8.334,3 kilo CO2 geproduceerd, gelijk aan de uitstoot van het stroomverbruik van zeven huishoudens in één jaar tijd.

Maar nu is het volgende het geval. Diverse hooggeleerde critici hebben uitgerekend dat windenergie eigenlijk nauwelijks CO2-besparing oplevert, vanwege moeilijkheden bij de emissiehandel en de noodzaak om conventionele energiecentrales te laten ‘meelopen’.

Tja. Wat is wijsheid? Wat is Duurzame Ontwikkeling? 

Niet naar China vliegen, dát levert pas CO2-besparing op.

.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten