maandag 23 juni 2014

PERSBERICHT Jonge vioolvirtuoos Tim de Vries treedt op in Dokkum

PERSBERICHT 

Jonge vioolvirtuoos Tim de Vries treedt op in Dokkum 

Violist Tim de Vries (13) en pianist Dušan Hóly geven op zondagmiddag 6 juli een openluchtconcert in het centrum van Dokkum. Het concert (aanvang 15.00 uur) wordt georganiseerd door de Stichting Dokkum Cultureel en is in de Grote Breedstraat. Op het programma staan: 

Edward Elgar, Vioolsonate in E-klein, op. 82, deel 1: Allegro 

Johann Sebastian Bach, Partita Nr. 2 in D-klein, BWV 1004, 1: Allemande, 2. Sarabanda, 3. Giga 

Henryk Wieniawski, Scherzo-Tarantelle 

Antonio Vivaldi, Concerto Nr. 2 in G-klein, op. 8 (‘Zomer’ uit: De Vier Jaargetijden) 

Igor Stravinsky, Chanson russe 

Tim de Vries speelt viool vanaf zijn zevende jaar. Hij begon aan muziekschool Fluxus in Zaandam en studeert nu in de Jongtalentenklas van het Conservatorium van Amsterdam bij Johannes Leertouwer. Tim bespeelt een Enrico Ceruti-viool (Cremona 1839), hem ter beschikking gesteld door een particuliere bruikleengever. Zijn strijkstok is in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds (NMF). 

Tim won onder meer het eerste Prinses Christina Junior Concours in 2012, de Solistenprijs van het Peter de Grote Festival in Groningen in 2013 en dit jaar het Britten Viool Concours in Zwolle. Hij soleerde al op 11-jarige leeftijd met het Noord-Hollands Jeugdorkest in het Zaantheater in Zaandam (Tsjaikovsky, ‘Méditation’) en later ook met het Britten Jeugd Strijkorkest en het Haydn Jeugd Strijkorkest. In oktober zal hij met het NHJO in Zaandam soleren in ‘Zigeunerweisen’ van Sarasate. 

Zijn spel was op televisie te beluisteren in onder meer de programma’s Jong Talent in Muziek (waarin hij samen met violiste Simone Lamsma speelde in het dubbelconcert van Bach) en De Wereld Draait Door. Interviews met hem verschenen in Elsevier, de Volkskrant, Noordhollands Dagblad, Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad en op Radio 4, Radio Stad Amsterdam en Omrop Fryslân. 

Anderen over Tim de Vries: 

“Soms denk je wel eens dat wonderkinderen alleen vroeger leefden: Bach, Mozart, de violist Yehudi Menuhin. Maar ze zijn er ook nog in de 21e eeuw. Gisteren was ik getuige van het Friese vioolwonder Tim de Vries uit Zaandam. In de prachtige Groate Kerk in Sint Jacobiparochie genoten ongeveer 120 mensen van het virtuoze en muzikale spel van dit grote talent.” 
(Friesch Dagblad

“Het concert werd op werkelijk prachtige wijze geopend door de bijna 11-jarige Tim de Vries. Deze jonge knul speelt al vanaf zijn zevende viool en maakt een stormachtige carrière door. (..) Tim spiest de een na de andere prijs aan zijn strijkstok, zo goed is hij. En het eind is hopelijk nog niet in zicht. Gisteravond speelde hij twee stukken, waarvan één een nogal complex stuk van een Nederlandse componist. De goed gevulde kerk werd in vervoering gebracht.” 
(www.beeldvaneendorp.com) 

“Dat kind is dus een wonderkind. Hier zullen we ongetwijfeld nog een boel van horen. Het zou mij niet verbazen als ik hem over een jaar of tien op de televisie zal zien met een ontroerende vertolking van een sonate van Telemann in de Royal Albert Hall. Een violist van wereldklasse! Een Friese Yehudi Menuhin!” 
(schrijver Johan Veenstra) 

,,Dé grote verrassing van deze middag was de 13-jarige Tim de Vries, die met groot meesterschap het ‘Scherzo Tarantelle’ van de Poolse vioolvirtuoos Henri Wieniawsky (1870) ten gehore bracht. Tim laat de muziek zingen, juichen, klagen op een uitermate boeiende wijze zonder enige arrogantie. Hij overtuigt niet alleen door zijn fabelachtige techniek, maar ook en vooral door zijn muzikale zeggingskracht.” 
(Theo Nederpelt, www.cultuurzeist.nl)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten