donderdag 12 juni 2014

Gaan Andries Veldman en Niek Donker de Leeuwarder Courant helpen?

Het zoemt al overal rond: twee Leeuwarder ondernemers willen met steun van de provincie en het Stimuleringsfonds voor de Pers een wekelijkse bijlage voor de Leeuwarder Courant maken. Het gaat om de cultuurbijlage ‘Freed’. NDC mediagroep zou overwegen om die bijlage voortaan extern in te kopen. 

Niek Donker heeft tekstburo Hart van Leeuwarden en Andries Veldman verzorgt met zijn buro Veldman Journalistieke Producties/Persbureau Leeuwarden de online-krant Liwwadders.nl

Het gezoem wil dat NDC mediagroep, die hard bezig is z’n beide grootste kranten Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden redactioneel te laten fuseren, wel muziek ziet in een externe cultuurbijlage voor de Leeuwarder Courant. Al dat rare Friese cultuurnieuws bijhouden, en dat dan ook nog deels in die rare Friese taal, het is niet meteen een taak waar interprovinciale krantenfuseerders warm van binnen van worden. 

Steunpotjes zijn er wel voor te vinden, bijvoorbeeld het Fries Mediafonds van de provincie Fryslân en het landelijke Stimuleringsfonds voor de Pers. Welke consequenties het plan voor de werkgelegenheid bij de Leeuwarder Courant heeft, vermelden de geruchten niet. Het is ook mogelijk dat NDC mediagroep op deze wijze geld en mankracht hoopt vrij te spelen voor nieuwe initiatieven als N Channel, een onlangs gestarte online zakenzender op internet.


,,Verandering is core- business geworden: voor ieder bedrijf en ieder mens, voor u en mij,” schrijft Niek Donker op zijn weblog. ,,Voor goede journalistieke producten lijkt het een lastige tijd; journalisten hebben net als veel andere ambachtsmensen een zware kluif aan ‘t overleven. De veelal zeer fatsoenlijk betaalde incrowd – van ooit inhoudelijke prachtproducten als LC en/ of zwaar gesubsidieerde uitzendstations als Omrop Fryslan- heeft zelden een natuurlijke sterke drang tot verandering, tenzij keuvelen met hun ambtelijk spiegelbeeld daar ook onder valt."

,,De vraag is hoelang dat gebrek aan Sturm und Drang nog houdbaar is, en, of ze maken wat ze zouden moeten doen: gewoon keihard naar behoefte de beste journalistieke producten vervaardigen voor u, lezer- kijker- luisteraar. En verder moeten ze gewoon journalist zijn om overheid en macht te controleren en de wereld om u heen kritisch te duiden. Geen fratsen, geen franje."

,,Tijd dus weer voor meer zelfstandigheid, ambacht en tomeloze passie van kleine baasjes die samen en alleen mooie en betaalbare producten maken voor u, de consumerende lezer-kijker-luisteraar. Online en offline, op een scherm, digitaal of op papier en voor mijn part op een betontegel."


.

2 opmerkingen:

 1. 'De ooit inhoudelijk prachtprodukten', seit Donker.
  Mei oare wurden - smyt de suertsjes en de 3 freontsjes der ut.
  Abe, wat foar dy?
  Dy WYNHAPPERS is al in moai begjin.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Abe,

  Dank voor 't plaatsen van mooie woorden. Inhoudelijk wel een opmerking; het klopt niet. Wat niet? Dat Veldman en Donker in gesprek zijn? Jawel, dat klopt. Maar niet dat we een wekelijkse cultuurkrant gaan maken voor en / of met NDC mediagroep en hoe dat gefinancierd zou worden.
  Ik vertel je binnenkort meer, want dan weet ik zelf ook wat we gaan doen.
  Groeten uit het hart,
  Niek

  BeantwoordenVerwijderen