donderdag 1 september 2011

Klassiek aan de Zaan 25 septimber: Tim solearret mei it Noordhollands Jeugdorkest û.l.f. Bas Pollard

It Zaantheater yn Zaandam docht berjocht:

“Tijdens het Festival Klassiek aan de Zaan [25 septimber, 14.00 oere] kunt u een middag lang gratis genieten van veel jong muziektalent. Het Noordhollands Jeugdorkest onder leiding van Bas Pollard is de spil van de middag. De ca. 100 jongeren tussen de 13 en 23 jaar spelen in de grote zaal werken van Bartok en Shostakovich. Ook begeleidt het orkest jonge Zaanse musici.

Cellist Sebastiaan van Halsema (1985) begon zijn cellostudie bij muziekschool FluXus in Zaandam. Op twaalfjarige leeftijd werd hij aangenomen in de Jong Talentklas van het Amsterdams Conservatorium. In 2003 was hij prijswinnaar in de nationale finale van het Prinses Christina Concours. Hij vervolgde zijn studie aan de Guildhall School of Music & Drama te Londen, waar hij in 2008 cum laude afstudeerde voor zijn Bachelor examen en ook het prestigieuze Concert Recital Diploma ontving. In 2010 rondde hij in Londen zijn Masters examen succesvol af. Tijdens het Festival zal hij met het Noordhollands Jeugdorkest het celloconcert van Dvorak ten gehore brengen.

De 11-jarige Tim de Vries begon zijn vioollessen bij FluXus toen hij 7 jaar oud was. Inmiddels is hij leerling van de Academie Muzikaal Talent in Utrecht. Tim won al twee keer een prijs op het Jan Pasveer Concours. Ook speelde hij op de Iordens Viooldagen 2010. Bij het Nationaal Concours van de Stichting Jong Muziek Talent Nederland 2010 kreeg hij een 2e prijs en een prijs voor de beste vertolking van een Nederlandse compositie. In het voorjaar van 2011 ontving hij de aanmoedigingsprijs voor cultureel talent van de Gemeente Zaanstad. Tim speelt vanmiddag deel 1 van ‘Souvenir d’un lieu cher’ van Tsjaikovsky, getiteld ‘Méditation’.

In de kleine zaal zijn muziekpresentaties van leerlingen van FluXus te beluisteren, waaronder een klarinetkwartet en een fluitensemble. In de foyer is een klassieke muziekmarkt. Om 14.00 uur wordt het festival geopend door wethouder Leny Vissers-Koopman.

Gratis toegang.”

*

‘Méditation’ - it earste part fan ‘Souvenir d’un lieu cher’, op. 42 (1878) - stiet yn D-mineur; de tempo-oantsjutting is andante molto cantabile. It is in stik fan in minút as tsien, yn ’t earstoan skreaun as in andante foar it Fioelkonsert, mar úteinlik omwurke ta in komposysje foar fioele en piano en letter troch Aleksandr Glazunov wer orkestrearre.

It waard skreaun yn it Switserske Clarens tusken 23 en 25 maart 1878 en is opdroegen oan Brailovo, in adelik besit yn de Oekraïne dat eigendom wie fan Tsjaikovsky syn “beskermfrouwe” Nadezhda von Meck.

Tsjaikovsky skreau oer de trije dielen fan ‘Souvenir’ yn in brief oan Von Meck: “In my opinion, the first of these is the best, but it gave me the most trouble (..).” Doe’t it wurk klear wie, krige in saakwaarnimmer fan Von Meck in kopy: “On giving these pieces to Marcel, I experienced an indescribable melancholy, which stayed with me even as I sat down to write this; until I saw the lilacs in full bloom, the grass still long, and the roses only just starting to blossom!”



Geen opmerkingen:

Een reactie posten