zaterdag 23 juli 2011

'Lytse werklikheid' yn Jopie Huismanmuseum


Jopie Huisman, Huisje in de nacht

Het Jopie Huismanmuseum toont, met medewerking van Tresoar, landschapsverbeelding in vele vormen. Van 15 juli tot en met 30 december 2011 is in het Jopie Huismanmuseum te Workum een bijzondere tentoonstelling te bezichtigen, waarin schilderkunst, poëzie en geschiedenis een verrassende relatie met elkaar aangaan.

De expositie Lytse werklikheid vormt een prachtig voorbeeld van de wijze waarop mens en land in Friesland elkaar beïnvloeden en de kunstenaar uiteindelijk tot ‘landschap’ komt, tot een beschrijving van de ruimte om ons heen in al haar facetten: fysiek, esthetisch, mythisch, poëtisch, filosofisch, symbolisch ... Jopie Huisman is bekend geworden door zijn realistische stillevens, maar in de tentoonstelling Lytse werklikheid zien we een Jopie die niet alleen zijn Workumse ‘ruimte’ in verf en inkt weergeeft, maar die vooral ‘vult’ met dromen, heimwee en poëzie. Daarmee plaatst hij zichzelf in de rijke traditie van de Friese landschapsschilderkunst.

Aan het Friese landschap en aan de landschapsverbeelding van Jopie Huisman voegen drie Friese dichters een dimensie toe. Zij ‘vullen’ de landschappen van Jopie met hun eigen poëzie, heimwee en dromen. Abe de Vries, Grytsje Schaaf en Elske Kampen scheppen een nieuwe laag van zien en ervaren om het oorspronkelijke landschap heen. De ‘ruimte’ van Workum en de Holle Mar is een poëtische ruimte geworden. Uit de vrienden- en bekendenkring van Jopie Huisman hebben bekende dichters een bijdrage geleverd: Rutger Kopland, Jan Boerstoel en Rients Gratama.

Uniek in Lytse werklikheid is de combinatie van schilderkunst en poëzie met historisch kaartmateriaal uit de collectie van Tresoar. De kaarten brengen de poëtische ruimte terug tot een landmeetkundige, mathematische ruimte. Maar juist door die combinatie krijgen de kaarten opeens een eigen poëtische dimensie. Schilderijen, gedichten en kaarten doen ons de rijkdom van het Friese landschap beseffen. Een bundel met de gedichten en met de afbeeldingen van de schilderijen van Jopie Huisman vergezelt de tentoonstelling. (Boarne: Tresoar)

Jopie Huisman Museum, Noard 6 8711 AH, Workum

3 opmerkingen:

  1. It is faaks wol nijsgjirrich dat Jopie Hisman en ik yn 1971 de bondel FERSTEKENINGEN/TELKENFERSEN utjun hawwe by de Koperative Utjouwerij - by 20 tekeningen fan Huisman haw ik doe 20 gedichten skreaun. Se wiene untstien yn 1969 doe't wy buorlju wiene yn Hjerbeam.
    Ik haw dat trochjun oan Tresoar, want sa'n gearwurking wie op himsels unyk. Willem Abma hie mei Jan Stroosma in pear bondels makke.
    Lykas wenst haw ik fan Tresoar net iens in antwurd krigen. Dit as oanfolling op dyn kreatyf erhaaltsje, Abe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Josse, de tekst hjirboppe is net fan my, komt fan de Tresoar-site. Miskien soe it Jopie Huisman Museum wol belangstelling hawwe kinne foar jim gearwurking fan doe? Wat wit kin der wat mei dien wurde, bygelyks by in folgjende útstalling dêr yn Warkum?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. It Huisman-museum hat de bondel fersen, en jout ynfo oer us gearwurking. Der sit de oast net. It museum krijt sels de moaie tekening, en net Tresoar!(as ik der net mear bin) dy't ik fan Jopie krige doe't ik yn 1971 nei Schagen ferhuze - ik by nacht skriuwend, Jopie dertsjinoer my tekenjend yn Hjerbeam, mei op de achtergrun de toer fan Hjerbeam.

    BeantwoordenVerwijderen