Berjocht fan de Stichting Afvaloven Nee:
De handhaving van de milieuvergunning door de provincie schiet ernstig tekort. Cruciale gegevens over uitstoot zijn niet bekend bij de toezichthouders van de afvaloven. Daardoor is het onmogelijk om te bepalen of Omrin zich daadwerkelijk houdt aan de verleende vergunning. Het gevolg hiervan is dat de Friese afvalverwerker vrij spel heeft. Omwonenden lopen risico’s zonder dat de wettelijke toezichthouder precies weet wat er aan de hand is.
Stichting Afvaloven Nee deed naar aanleiding van een aantal incidenten deze zomer een officieel WOB-verzoek aan de provincie. Hierin werd gevraagd om meetgegevens van de uitstoot uit de afvaloven.
“Tot onze ontsteltenis bleek dat de provincie in het geheel niet beschikt over de gegevens tijdens incidenten en dat zij deze ook nooit heeft willen hebben,” aldus voorzitter Sikke Jellema. “Dat vinden wij vreemd. De provincie moet toezien op bijvoorbeeld het aantal storingsuren. Dit omdat bij een storing ongecontroleerd grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen uit de schoorsteen kunnen ontsnappen. Voor het bepalen van deze storingsuren is het natuurlijk wel noodzakelijk om over alle uitstootgegevens te beschikken, maar die heeft de provincie dus niet.”
Volgens de milieuvergunning behoren uren waarvan de gegevens ontbreken als storingsuren gerekend te worden. Doordat er zo veel gegevens ontbreken is het aantal storingsuren al opgelopen tot minstens 180. Per kalenderjaar zijn maar 60 storingsuren toegestaan en het eerste kwartaal van dit jaar was de oven nog niet eens in bedrijf.
Bijzonder alarmerend vindt de stichting de ontdekking dat de provincie dus ook niet over uitstootgegevens beschikt van die momenten waarvan bekend is dat er een abnormale, en potentieel schadelijker samenstelling van rook uit de afvaloven kwam.
Jellema: “Op 3 juni j.l kwam een grote hoeveelheid zwarte stinkende rook uit de schoorsteen die snel daalde. Mensen in de directe omgeving hielden hun hand voor de mond en knepen de neus dicht tegen de stank en de rook. Maar nu weten we dat de Provincie niet eens beschikt over de uitstootgegevens van dat moment. Hoe kan dan ooit objectief bepaald worden wat de schadelijkheid van deze stinkende rook voor die mensen is geweest?”
(parseberjocht)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten